Frissen vágott faragott íj készítése
2016. május 10. írta: Szántói Gábor

Frissen vágott faragott íj készítése

Több megoldás kínálkozik, hogy az ember hosszú íjat készítsen. Az első és legkézenfekvőbb a faragott íj készítése. Az készítést nagyban meghatározza az alapanyag és annak formája. Lehet fiatal pár éves fa frissen vágva. Eszközként szükséges egy fejsze vagy nagyobb bozótvágó, egy vonókés, és egy kemény fém lap a kéreg és a felesleges fa részek könnyű eltávolításához és az íj beállításához. A hosszra vágáshoz, jól jön egy fűrész. A forma kialakítása ezután inkább csak a hajlás beállításából áll. Az értelem szerűen a növekedésből adódóik, hogy a hosszanti vastagság eltérés miatt az alsó részből több anyagot kell eltávolítani. Ezt még az első felajzás előtt is megtehetjük. Majd a végeken kialakítunk az idegnek egy-egy nútot. Figyelve arra, hogy elég anyag maradjon, ami elbírja a terhelést. Később lehet elvenni, de hozzáadni már nehezebb.  Az ideget köthetjük bármilyen hosszú rostú anyagból. Érdemes természetes anyagokat használni akár állati szárított belet is. De a különböző műszálak kényelmes és elérhető megoldást nyújtanak. Ezzel a módszerrel saját készítésű íjat tudunk létrehozni magunknak. Nem szabad lebecsülni, egy kis tapasztalattal és anyagismerettel kellemes íjak készíthetők. Gőzöléssel és melegítéssel formára hajlítható ezzel javítható az anyag formája. Egyes fa fajok anyaga edzhető hőkezeléssel, ezzel is tovább javítható az ellenálló képessége.

Kapcsolódó cikkek:
Az íj szerintem - Főbb íjkategoriák és részeik 
A laminált íj szerkezete
Az íj szerintem - A longbowról

 Keresd fel weblapom is: https://www.szantoibows.com/

Követheted munkámat naprakészen a facebook oldalamon, képekért az Instragramon, videokért a Youtube csatornámon, további információk aTwitter-en, G+-on és Pinterest-en

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoibows.blog.hu/api/trackback/id/tr288701242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása