Az íj szerintem - Főbb íj kategóriák és részeik
2016. március 14. írta: Szántói Gábor

Az íj szerintem - Főbb íj kategóriák és részeik

Ezt a témát is már többen feldolgozták több nézőpont és megközelítés is cikkbe lett foglalva. Be is elmelek ide párat, mert nem szeretnék sok mindent ismételni. A forrásokban szakavatott emberek informatív oldalait megtalálod. Áttekintést kívánok itt most csak nyújtani olyanoknak mint édesapám is akik teljesen laikusan, de érdeklődéssel követik a blogot.

Longbow vagy is hosszú íj. Egy kötéllel feszített bothoz hasonlító forma adja ennek a kategóriának az alapját és hogy hol a vége... Szabályzatok, nézetek és sok más vitatéma alapja, hogy mi is a Longbow. De a legtöbben a képen látható formát értik a kifejezésen. Több...

longbow.jpg

Merev szarvú íjaknál mint azt egyértelműen mutatja is az elnevezés a karok végén található vastag merevítés a szembeötlő különbség.5_abra.jpg

Recurve, reflex íj a karok végei előrefelé kunkorodnak. Általam igen csak kedvelt kategória. Használatos még a vadászreflex elnevezés is. Én a recurve elnevezést szeretem, bár ez nem túl magyaros, de következetesebben behatárolja a kategóriát.

vadaszreflex02.jpg

vadaszreflex.jpg

Az olimpiainál vagy Take Down (TD) íjaknál a karok általában csavarral vagy egyéb módon, oldhatóan vannak rögzítve a középrészhez.

matrix600.jpg

Csigás, összetett, compound íj. Lenyűgöző szerkezetek, gyönyörűek és ötletesek. Nem az én pályám. Ide sorolom azokat is, amik nem csigarendszerrel oldják meg a lövést (rengeteg ötletes szerkezet van).

csigasij.jpg

 

Kapcsolódó cikkek:
Az íj szerintem - Elöszó
Az íj szerintem - A longbowról

Keresd fel weblapom is: http://www.szantoibows.com/
Követheted munkámat naprakészen a 
facebook oldalamon, képekért azInstragramon, videokért a Youtube csatornámon, további információk aTwitter-en, G+-on és Pinterest-en

Forrás:
http://oieminta.ingyenweb.hu/keret.cgi?/jobbalsoalapok.htm
www.botondbow.com
Hack Antal - Íjászat
web.axelero.hu/jozs

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoibows.blog.hu/api/trackback/id/tr658450696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Petrovics 2016.03.14. 12:19:41

No sikerült regisztrálnom,mostantól hozzá tudok én is röffenteni. :)

Szántói Gábor 2016.03.14. 13:35:39

@Tibor Petrovics: az nagyon jó nyomjad az észrevételeket.

Tibor Petrovics 2016.03.14. 19:49:58

Gabi,majd esetleg egy üzenőfalat nézzed meg tudol-e betenni ide,azt teszek fel itt érdekes kérdéseket,aztán majd talán nem csak ketten leszünk. :)
süti beállítások módosítása