SLH-recurve íjról kicsit bővebben.
2016. február 21. írta: Szántói Gábor

SLH-recurve íjról kicsit bővebben.

Sziasztok!

Ebben a bejegyzésben bemutatok egy íjat és használt agyagok néhány tulajdonságát, valamint a készítésének egyes fázisait is fotókon.

Az SLH-recurve egy általam tervezett forma. Több már létező formából inspirálodva készítettem. A név a Szántói Line H recurve elnevezésnek a rövidítése. A Line kifejezés a karok hajló részének  (2/3-nak) közel egyenes formája miatt került bele. A H egy formára utal, amiből sokat merítettem. Amit a Phyton műhely készít.

A markolat anyagának amerikai dióra (fekete dió, Juglans nigra) esett a választás. Nagyon szép rajzolatos pallót sikerült vennem. A geszt színe csokoládé barna, de a vöröses árnyalat is megtalálható benne. Az amerikai dió struktúrája -az európai dióval összehasolítva- a korai pászta nagyobb pórusai miatt jobban kihangsúlyozott. Másképp fogalmazva egy évgyűrű két része, a korai és a kései növekedési szakaszból származó részei jól láthatóan elkülönülnek egymástól.
A kar magjához világos, vertikális bambusz használtam. A bambusz ellenálló képessége kis sűrűséggel párosul. A vertikális panel bambusz táblásításának az eredménye az, ami a bambusz tulajdonságait homogénné teszi. A színezéshez horizontális, karamell színű bambusz furnért használtam. Így szépen látszik a jellegzetes bütykös rajzolata. Az anyag ragasztása nem egyszerű.

Az íjász kívánságának megfelelően a kifutó feletti rész formázása egyenes falú a tetején ívelve.

A képeken láthatóak a készítés folyamatának egyes fázisai. A végén pedig a kész íj galériája.
Miután kikerült a sablonból a felesleges részeket lecsiszoltam az oldaláról. Készen áll a markolat rátétek és a tipek agyagának felragasztására.

01_001_01.jpg

 

Formázás után jött a hosszas csiszolás. Amíg a kisebb karcok is eltűntek a markolatról.

01_001_05.jpg

A végére pedig itt vannak a képek a kész íjról.

 

Tesztlövés videó:

További íj tesztek:
Hogyan alakult a Longbow

Keresd fel weblapom is: http://www.szantoibows.com/
Továbbá követheted munkámat naprakészen 
facebook oldalamon, képekért azInstragramon is követhetsz, videokért a Youtube csatornám, további információk aTwitter-en, G+-on, Pinterest-en

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoibows.blog.hu/api/trackback/id/tr688404028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása