A laminált íj szerkezete - A laminált üveglapról
2016. február 25. írta: Szántói Gábor

A laminált íj szerkezete - A laminált üveglapról

A laminált íj erejét és dinamikáját az üveg anyagi tulajdonságai adják. Az íjra mint rugalmas anyagból készült eszközre gondol az ember. Ezzel szemben az üveggel az első közvetlen tapasztalat, az hogy törik. Legyen az nyomó-, nyíró-, hajlító-, vagy húzóhatás. Törik. Mindezek az erő hatások fellépnek az íj feszítésekor is.

tortuveg.jpg
Ami alkalmassá teszi az üveget az íjkészítéshez való felhasználásra az a kimagasló ellenálló képessége. A hétköznapi tapasztalások ellenére, az acélnál is ellenállóbb. A gondot az okozza, hogy rideg anyag. Ezt a tulajdonságát azzal ellensúlyozzák, hogy vékony szálakká formálják. Így már nem törik mint a ropi, így már hajókat is lehet készíteni belőle. 

dscn1101.JPG

glasfaser_roving.jpg
A hosszú szálakat gyantával egymáshoz rögzítik. Az így kapott lapokat nevezzük üveg lamináltnak. Ezt már lehet használni íjak készítéséhez. Az elejére és a hátuljára laminálva.

Kapcsolódó cikk:
A laminált íj szerkezete
A laminált íj szerkezete - A furnér
A laminált íj szerkezete - A karok magja
A laminált íj szerkezete - A markolatmag
A laminált íj szerkezete - A ragasztó

Keresd fel weblapom is: http://www.szantoibows.com/
Követheted munkámat naprakészen a 
facebook oldalamon, képekért azInstragramon, videokért a Youtube csatornám, további információk aTwitter-en, G+-on és Pinterest-en

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoibows.blog.hu/api/trackback/id/tr718417640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása