A laminált íj szerkezete - A ragasztó
2016. március 07. írta: Szántói Gábor

A laminált íj szerkezete - A ragasztó

Az íj rétegei között a kötést biztosító anyag. Ragasztáskor hidat képezünk a két felület között. 
nevtelen.jpg
A ragasztóanyag ragasztási szilárdságát, a szerkezeti anyagokon az adhéziós erő biztosítja. Az „adhézió” a két anyag felületén ható tapadóerő. Mechanikai eredetű, ha a kölcsönhatásban részt vevő anyagok kitöltik a határfelületen található pórusokat, egyenetlenségeket. Ezt segíthetjük durva csiszolással (P40, P60).
Kémiai eredetű, ha a két anyag molekulái közt ható erők hozzák létre (pl. kovalens, Van der Waals-kötés).

A ragasztó anyag belső szilárdsága, az un. kohézió. „Kohéziónak” azokat az erőket nevezzük, amelyek a ragasztóanyag molekulái között hatnak, azért, hogy azokat összetartsák.

Természetes alapú ragasztók az állati és növényi eredetűek. A természetes alapú íjak készítésénél az állati eredetű bőr- és csontenyv és kazein, véralbumin származékok terjedtek el.
A laminált  ijaknál az epoxi gyanta alapú ragasztók használata a jellemző. De más műgyantákat is sikeresen használtak.

Forrás:
Szervíztechnika és üzemfenntartás - Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens OE Bánki Donát Gépészmérnöki Kar Mechatronika és Autótechnika Intézet

Kapcsolódó cikk:
A laminált íj szerkezete
A laminált íj szerkezete - A laminált üveglapról
A laminált íj szerkezete - A karok magja
A laminált íj szerkezete - A furnér
A laminált íj szerkezete - A markolatmag

Keresd fel weblapom is: http://www.szantoibows.com/
Követheted munkámat naprakészen a 
facebook oldalamon, képekért azInstragramon, videokért a Youtube csatornám, további információk aTwitter-en, G+-on és Pinterest-en

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoibows.blog.hu/api/trackback/id/tr968447776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása